Jim Ryan: kapacita SSD v PS5 je dostatečná

Prezident společnosti Sony Interactive Entertainment se v rozhovoru pro periodikum The Telegraph vyjádřil, mimo jiné, k SSD disku PlayStationu 5.

Už víme, že SSD disk PlayStationu 5 umožňuje takřka instantní loading her nebo změny nastavení v rámci vteřin. Značné pochybnosti však vyvstaly ohledně kapacity úložného prostoru, který uživatelům skýtá přibližně 664 až 667 GB čisté velikosti. To je poměrně častá výtka ze strany uživatelů, kteří sice kvitují ultrarychlé reakce a odezvu při veškeré činnosti, ale velikost her zrovna neklesá a aktualizace systému jakbysmet.


Sony je v klidu, alespoň podle Ryana


Jim Ryan se nicméně vyjádřil v tom smyslu, že Sony považuje úložiště SSD jednotky za dostatečné a byla zvolena na základě předchozích zkušenosti a zpětné vazby s předchozí generací konzolí PS4. Jakékoli výtky podle něj nejsou na pořadu dne a nejsou známky o tom, že by uživatelé měli mít s úložištěm problém. Dle něj Sony pečlivě monitorovala tendence hráčů a jejich využívání místa na disku PS4 a hodnota disku tak musí stačit. Tečka.

Přesto je však na místě zbystřit. PlayStation 5 svou konstrukcí neumožňuje výměnu disku (oproti konkurenční Xbox Series X) svépomocí a na pomoc vám nepřispěchá v případě PS5 her ani externí USB disk. Na ten si nainstalujete jen PS4 hry, které chcete hrát na PS5. Veškerý PS5 software musíte instalovat na interní SSD jednotku.  Disk je pevně připojen k základové desce a případné opravy či servisní úkony se mohou nemile prodražit. Také je třeba vzít v úvahu, že jsme teprve na startu nové éry konzolí a chování hráčů se může změnit. Nehledě na to, že konzole zkrátka nejsou a není dost dobře možné v tuto chvíli využívání SSD odhadnout.


A není to málo…?


Už dnes se některé hry chovají jako Otesánek ve vrcholné formě, kdy si bez okolků schlamstnou klidně 100 nebo 140 GB úložného prostoru, jako v případě nového Call of Duty: Black Ops Cold War. S možnostmi rozšíření můžeme počítat až do budoucna, kdy se na trhu objeví SSD úložiště kompatibilní se systémem PS5. Za tuto vychytávečku si však přirozeně nechají výrobci náležitě zaplatit a je třeba počítat s tím, že to nebude právě nejlevnější záležitost. Na druhou stranu větší SSD disk by znamenal i vyšší cenu celé konzole. V podstatě tak jen záleží na tom, kolik PS5 her hodláte hrát najednou. Na start nové generace by nicméně měla stávající kapacita stačit většině hráčů.