Pozor na mobilní verzi Cyberpunku. Instalací si pořídíte vyděračský vir

Na jednom podvodném webu se údajně vyskytla beta verze hry Cyberpunk 2077 pro mobilní telefony. Stažením si však místo hry nainstalujete program, který zablokuje vaše mobilní soubory a bude po vás chtít výkupné v Bitcoinech. Informace pochází od antivirové společnosti Kaspersky.

„Kyberzločinci se snaží využít popularity nejočekávanější hry minulého roku. Již dříve se objevily falešné bezplatné verze, které od uživatelů lákaly osobní údaje nebo naváděly ke stažení nebezpečného softwaru pro Windows,“ uvedla společnost ve své tiskové zprávě.

Nyní však analytici našli webové stránky, které velmi přesně napodobují rozhraní obchodu Google Play, tedy jediného oficiálního zdroje pro nákup a stahování softwaru pro Android zařízení, a to včetně vymyšlených hodnocení uživatelů nebo počtu stažení. Na nich si uživatelé mohli údajně stáhnout beta verzi hry Cyberpunk 2077, poté byli vyzváni k poskytnutí přístupu k souborům. Po přijetí došlo k zašifrování souborů a cestou k jejich odemknutí je zaplacení „výkupného“ 500 USD v Bitcoinech, jinak budou všechna data trvale smazána. V tomto případě však přeci jen kyberzločinci pod přezdívkou CoderWare zapomněli ve své aplikaci zadní vrátka v podobě dešifrovacího klíče v trojanu a odblokovat data lze i bez zaplacení.

Na mobilech a tabletech Cyberpunk jako aplikace neexistuje a nemůžete si ho zahrát. Výjimkou je pouze hraní skrze cloudové služby Google Stadia a GeForce Now.