Wolfenstein 3D: legendární hra má 30 let od vydání

Ty Blazko, tak takhle střílečka už slaví 30? Kultovní titul spatřil světlo herního světa 5. května 1992 a za ty tři dekády se s ní potkal, troufnu si říct, každý.  

Kromě toho, že si tímto jubileem můžeme sami uvědomit, jak staří pardálové jsme, je dobré si také uvědomit, že titul svého času znamenal revoluci na poli videoher. A slovy klasika, přitom taková blbost. Cílem bylo si v roli vězně B. J. Blazkowicze prostřílet cestu z vězení fiktivního hradu jménem Wolfenstein za 2. světové války. V labyrintu chodeb přitom číhal nácek takřka za každým rohem. Pravda, zápletka nic moc, ale vzhledem k perspektivě první osoby to byla perfektní zábava. Na svou dobu byla hra inovativní také po grafické stránce a díky možnosti volného pohybu po úrovních. V nastaveném trendu pak pokračovala například další kultovní záležitost s názvem DOOM.  

DOSácká hra se samozřejmě dále vyvíjela a za ty roky jsme se dočkali celé řady dalších titulů, které slavily úspěch. Poslední pokus v podobě Wolfenstein: Youngblood však byl pořádným přešlapem a tvůrci by v případě dalšího dílu měli zatraceně hodně máknout a vrátit se spíše někam k Wolfenstein: The New Order nebo Wolfenstein II: The New Colossus.